Jesteś tutaj

MAŁOPOLSKI FESTIWAL SMAKU - w Nowym Targu 1 października

Małopolski Festiwal Smaku rozpoczął się na początku września. Tegoroczna edycja święta jedzenia potrwa miesiąc i co weekend zawita do innego miasta Małopolski. Ostatnim przystankiem będzie Nowy Targ.

"Województwo Małopolskie, które jest organizatorem wydarzenia, już od trzynastu lat zachęca mieszkańców i turystów do kulinarnego podróżowania po naszym regionie. W tym roku będzie to sentymentalna podróż do czasów PRL, czyli okazja by przywołać obrazy i smaki dzieciństwa, a tym nieco młodszym przybliżyć klimat czasów młodości ich rodziców i dziadków" - czytamy w zapowiedzi wydarzenia. 

Dla miłośników smaku znakomici kucharze przygotują m.in. sałatkę z wędzonym pstrągiem, żur z kiełbasą lisiecką, karpia w migdałach oraz bruschettę z kaszanką i jajem przepiórczym. 

Na kulinarnej mapie tegorocznej 13. edycji festiwalu, tym razem w PRL-owskiej oprawie pojawił się już w Skawinie i Chrzanowie, Tarnowie, Krakowie, a 1 października - w Nowym Targu. 

W każdym z tych miejsc będzie smacznie i aromatycznie, a wszystko dzięki znakomitym ekspertom kulinarnym, znanym kucharzom i blogerom, którzy swoją pasją inspirują wielu amatorów zafascynowanych kulinarnymi eksperymentami. 

Podczas festiwalu specjały według małopolskich przepisów przygotują znani i utalentowani kucharze: Michał Henzel i Rafał Jurkiewicz. Nad całością kulinarnych przygotowań będzie czuwał znakomity kucharz Adam Chrząstowski – ambasador wydarzenia. Natomiast przewodnikiem po regionalnych smakach i tradycyjnych recepturach będzie ekspert kulinarny Jacek Szklarek. 

 

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer